maanantai 24. syyskuuta 2012

Asukashaastattelu

Kuva 1
Haastattelimme 21- vuotiasta Turun keskustassa asuvaa miestä siitä millaisena hän kokee kaupunkialueen asuinpaikkana. Tarkastelimme asiaa fyysisestä-, psyykkisestä-, sosiaalisesta- ja toiminnallisesta näkökulmasta.

Puhuessamme kaupungista fyysisenä ympäristönä, esiin nousi puhtaus. Suomi on puhdas ja roskaton kaupunki verrattuna esimerkiksi muihin Euroopan matkakohteisiin. Kadut siivotaan joka yö niin että asukas voi herätä puhtaaseen kaupunkiin. Mutta missä on roskakorit? Turussa ei niitä ole kuin harvakseltaan, mutta silti roskat eivät pilaa kaupunkikuvaa. Äänimaisemaltaan kaupunki on yllättävän hiljainen. Suurin liikenne ja melu keskittyvät pääteille, joten aivan keskustan tuntumassa asuva ei joudu kuuntelemaan autojen ääniä häiriöksi asti. Suurimman melusaasteen aiheuttavat hälytysajoneuvot ja varsinkin viikonloppuisin juopuneet ja nuoriso. Turun keskustassa on monin paikoin meneillään julkisivuremontteja ja tietyömaita, joista kuuluu asianmukainen meteli. Mutta kaupungin keskustaksi, Turun keskusta on hiljainen asuinpaikka, jossa kaupungin vilskeen kuulee tasaisena taustameluna ja satunnaisena sireenin ulvontana. Ilmanlaatu on niin sisällä kuin ulkonakin hyvä. Edes ruuhkahuippujen aikana hengitysilman laatu asunnossa ei muutu ja kesäisin voi huoletta pitää ikkunoita auki.

Psyykkisenä ympäristönä Turun keskusta on kaunis. Haastateltavamme mainitsee erityisesti Puolalanmäen takana olevan puistoalueen miellyttäväksi. Keskustan alueella on paljonkin kauniita puistoja ja viheralueita, mutta kiireessä niitä ei huomaa ihastella. Keskustassa asuvalle tutuimmiksi tulevat kauppojen näyteikkunat ja kaduntasolla olevat mainokset, mutta jos pysähtyy katselemaan ympärilleen ja ylös vanhojen rakennusten seinille, voi löytää hienoja yksityiskohtia. Keskimäärin kaupunkialueen puistot ovat hyvin hoidettuja ja kesäisin kukkien istuttamiseen nähdään paljon vaivaa. Kulttuuripääkaupunkina toimiminen on jättänyt jälkensä keskustaan, ja kävelijä voikin bongata koristeltuja postilaatikkoja ja sähkönjakelulaatikoita. Juuri tällaiset pienet yksityiskohdat tekevät alueesta viihtyisän paikan asua. Aivan Turun keskusta on hyvin valaistua aluetta, eikä haastateltava tunne oloaan pelokkaaksi tai uhkaavaksi edes pimeällä. Naiset taas kokevat hiljaiset ja pimeät kadut öisin uhkaaviksi. Keskustassa on paljon porttikonkeja ja syvennyksiä joiden perukoille ei yksin kannata mennä. Haastateltava itse ei ole joutunut kohtaamaan väkivaltaa päiväsaikaan eikä yöllä.

Keskustan alueella ei näy eriarvoisuutta ja asukkailla on hyvä luottamus toisiinsa. Lompakon tai laukun katoamista ei tarvitse pelätä. Naapureiden kanssa haastateltava tulee hyvin toimeen, mutta jokaiseen talonyhtiöön mahtuu omat valittajansa joiden kanssa on vain opittava elämään. Tästä huolimatta asukkailla on hyvä yhteishenki ja moikkaamista rappukäytävässä ei tarvitse jännittää. Alueella yleisesti ei ole havaittavissa sen kummempaa yhteishenkeä tai yhteisöllisyyttä eikä talonyhtiössä järjestetä asukkaita yhdistävää toimintaa.

Toiminnallisena ympäristönä Turun keskustalla on tarjota asukkailleen vaikka mitä. On puistoja, joenranta, jota voi käyttää lenkkireittinä, punttisaleja, kahviloita ja kokoontumistiloja nuorille ja vanhuksille. Virikkeitä ainakin löytyy. Palvelut ovat keskustassa luonnollisesti lähellä ja yleiset kulkuyhteydet toimivat, jollei silloin tällöin myöhästeleviä linja- autoja oteta huomioon. Haastateltavalle on tärkeää, että parkkipaikkoja on riittävästi eikä niitä joudu etsimään kaukaa kotoa. Esteitä liikkumiselle hän ei ole huomannut jos vain jaksaa kavuta Turun keskustan mäkistä maastoa ylös ja alas.


Lähteet:
Kuva 1: http://www.fullcirclepr.com/wp-content/upLoads/2012/03/faceless-man.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti