maanantai 24. syyskuuta 2012

Aluekävely

Teimme aluekävelyn perjantai-iltana. Vaikka alue oli meille ennestään tuttu, oli kävely silti uusia oivalluksia tuova ja mielenkiintoinen. Normaalissa kiireessä ei tule huomanneeksi lukuisia puita, pieniä patsaita tai talojen väriloistoa. Seuraavaksi havaintoja aluekävelyltä fyysisen-, psyykkisen-, sosiaalisen- ja toiminnallisen ympäristön näkökulmista.

Fyysinen ympäristö

Turun keskustan kaupunginosa seitsemän on fyysiseltä ympäristöltään monipuolinen. Aivan ydinkeskustan ympäristöstä alue on hyvin erilainen verrattuna Puistokadun suuntaan. Ydinkeskusta on äänimaailmaltaan vilkas ja monipuolinen; liikennevalot tikittävät, autot ja bussit viuhuvat ohi, ihmisten ääniä on joka puolella ja jossain haukkuu koira. Kadulla pyörii kuitteja, tupakantumppeja ja tuulen mukana pyöriviä muovipusseja. Ilmassa haisee pakokaasu, hajuvesi, alkoholi ja tupakka.

Vain runsaan korttelin päässä, Humalistonkadulta Puistokadulle asti, tunnelma on hyvin erilainen. Maassa ei ole oikeastaan lainkaan roskia, ei edes tupakantumppeja. Jopa puista pudonneet lehdet on siivottu nurmikon reunaan tai kokonaan pois kaduilta. Perjantai-iltanakin kadut ovat hiljaisia. Ääntä pitävät vain satunnaiset autot ja koiranulkoiluttajat. On kaiken kaikkiaan hyvin rauhallista ja ilmassa voi haistaa syksyn lehdet ja tulevan sateen. Roskaisuus näkyy vain monilla julisteilla päällystetyissä valopylväissä, mutta niissäkin on jotain lähes taiteellista. Ympäristö on fyysisesti erittäin miellyttävä.


Kävelykadun ruuhkaa


Roskaa vai peräti taidetta?

Ursininkadun ja Yliopistonkadun kulma

Psyykkinen ympäristö

Asemanaukion kukkaistutuksia

Vaikka alue on hyvin erilainen fyysiseltä ympäristöltään, on se mielestämme kokonaisuutena psyykkisen ympäristön kannalta miellyttävä. Alue on hyvin hoidettu, joka näkyy leikatuissa ruohikoissa, kukissa, patsaissa ja muutenkin tarkkaan harkitussa ympäristössä.

Lämpimästi valaistu Puutarhakatu

Alue ei yleisesti tunnu pelottavalta tai uhkaavalta, vaan siellä on miellyttävä liikkua. Yleisesti ottaen iltavalaistuksessa alue näyttää lämpimältä ja kutsuvalta, ja erityisesti rakennusten ja puiden valaistukseen on panostettu. Vaikka emme iltakävelyn aikana nähneet yhtään poliisiautoa, emme toisaalta nähneet myöskään mitään mihin poliisin olisi tarvinnut puuttua. Ainoastaan hiljainen ja ihmeen pimeäksi jäänyt Puolalanpuisto tuntui vähän epämiellyttävältä.

Pimeä Puolalanpuisto

Alue on myös tällä tavalla tarkemmin tutkittuna erittäin kaunis. Taloista on löydettävissä kauniita yksityiskohtia ja alueen estetiikkaan on muutenkin panostettu esimerkiksi patsailla, tuunatuilla sähkökaapeilla ja istutuksilla. Alueella emme huomanneet kovinkaan paljon graffiteja, vaan kauniin väriset rakennukset oli pitkälti jätetty rauhaan, mikä mielestämme on erittäin positiivista.

Esteettisyyttä sähkökaapissa

Pieniä yksityiskohtia Yliopistonkadulla

Alueen patsaskirjoa

Piristystä kukkalaatikoista Jarrumiehenkadulla

Kaupungintalon iltavalaistus


Jokirannan iltavalaistus


Ainoa kohennus alueen estetiikassa voisi olla talojen aikakausien yhdenmukaistaminen. Nyt eri rakennukset on rakennettu eri aikakausille sopivilla tyyleillä ja kauniit, romanttisen ajan vanhat rakennukset hukkuvat helposti uudempien harmaiden laatikoiden väliin.

Sosiaalinen ympäristö

Sosiaalisen ympäristön havainnoiminen tuntui aluekävelyllä haastavalta. Yleisesti ottaen voisi todeta ihmisillä vaikuttavan olevan hyvä luottamus muihin ihmisiin; käsilaukut jätettiin terassilla viereiselle tuolille, lompakkoja pidettiin uskaliaasti takataskusta pilkottaen ynnä muuta. Alueella ei myöskään kävelyn aikana näkynyt ongelmia suvaitsevaisuudessa, vaan esimerkiksi kävelykadulla eri kansallisuuksia edustavat ihmiset eivät saaneet erityistä huomiota. Lisäksi alueella oli havaittavissa uskonnollista suvaitsevaisuutta, sillä alueella olevat eri uskontokuntien kirkot saivat olla rauhassa paikallaan.

Katolinen kirkko Ursininkadulla

Toiminnallinen ympäristö

Toiminnalliselta ympäristöltäänkin alue on hyvin monipuolinen. Ydinkeskustassa olevista kauppakeskuksista löytyy monipuolisesti vaatekauppoja, sisustusliikkeitä sekä ruokakauppoja. Alueella, erityisesti Aurajokirannassa, on monia ravintoloita. Ympäri aluetta sijaitsee paljon pienyrityksiä kuten kampaamoja, kukkakauppoja ja pienempiä ruokapaikkoja. Palveluita koko alueella on siis monipuolisesti.

Kop Kolmio

Myös monenlaisia virkistysmahdollisuuksia löytyy alueelta esimerkiksi puistojen ja kulttuurin muodossa. Puistot tosin tuntuvat olevan melko vähässä käytössä. Puolalanpuisto oli iltakävelymme aikana hyvin huonosti valaistu ja tyhjä, Mannerheimin puisto oli myös erittäin autio, eikä isolla hiekkakentällä tuntunut olevan näin syksyllä mitään funktiota. Talvisin se tosin tarjoaa luistelumahdollisuuden, kun kenttä jäädytetään. 

Mannerheiminpuiston hiekkakenttä

Asemanaukiolla puolestaan on hyvin kyseenalainen maine ”raiskauspuistona” ja ”homojen kohtaamispaikkana”. Kiinnitimme Asemanaukiolla huomiota myös hyvin lukuisiin penkkeihin, joilla ei kuitenkaan istunut ketään.

Muita virkistysmahdollisuuksia kulttuurin merkeissä alueella tarjoavat esimerkiksi Åbo Svenska Teatern Hansakorttelissa ja Turun Nuori Teatteri Ursininkadulla. Myös urheilumahdollisuuksia alueella näytti olevan paljon erilaisten kuntosalien ja lenkkipolkujen puolesta.

Ydinkeskusta; Åbo Svenska Teatern vasemmassa laidassa

Alueen liikenneyhteydet ovat hyvät, sillä useiden Turun bussilinjojen pysäkit sijaitsevat alueella, parkkipaikkoja oli paljon ja näimme myös jonkin verran pyöräteitä. Myös Turun päärautatieasema sijaitsee aivan alueen reunalla.

Esteettömyyteen alueella voitaisiin kiinnittää ehkä vähän enemmän huomiota. Katujen reunuksissa tasoerot ovat melko suuret, eikä kaikkien suojateiden kohdalla ole tehty madallutusta. Nämä kynnykset vaikeuttavat esimerkiksi pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa kulkevien liikkumista. Myös katujen sadekourut aiheuttavat ongelmia.



Lisää kuvia alueelta:

Aurajokiranta


Kauppahalli

Kristiinankatu

Ruuhkainen Puistokatu

Autio Puutarhakatu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti